Scroll to top
  • PRACOVNÝ ČAS: 8:00 - 16:30

Zavlažovanie viníc

Vinič hroznorodý je plodina, ktorú všetci zanietení vychutnávači vína veľmi dobre poznajú. Na Slovensku má jeho pestovanie dlhoročnú tradíciu.

O jeho pestovaní a zavlažovaní sa evidujú najrozsiahlejšie historické záznamy, ktoré siahajú až do roku 2900 p. n. l.

Vinič je citlivý na nedostatok vlahy v jednotlivých obdobiach. Vyžaduje si jemné zaobchádzanie behom svojho vegetačného obdobia. Dostatok vlahy je preto rozhodujúci v období od rastu bobulí až po ich mäknutie. Sústrediť sa treba najmä na mesiace od júna až po polovicu augusta.

Studňa slúži ako ideálny zdroj vody pre závlahu viniča.

Závlaha viniča musí zohľadňovať viaceré nároky ako sú jeho náchylnosť na hubovité choroby, ekonomickú efektívnosť a s tým spojenú návratnosť investícií. Závlaha by mala byť prispôsobená pestovateľskej technológii viniča.

Používané druhy závlah:

 

  • Zavlažovanie postrekom (zadažďovaním)
  • Mikropostrek
  •  Povrchová závlaha – brázdový podmok
  •  Podpovrchová závlaha (bodová podpovrchová závlaha, regulačná drenáž, žliabková závlaha, porézne podpovrchové potrubie)
  • Kvapková závlaha

U nás v Dobrej Studni riešime kvapkovú závlahu a zavlažovanie postrekom. S radosťou vám poradíme, ktorý druh je pre vhodný pre váš vinič.  

Vinič a jeho nároky na vodu

Skúsení pestovatelia viniča sa zhodnú na tom, že vinič patrí k rastlinám s hlbokým koreňovým systémom a odolnosťou proti vodnému stresu.

Jeho vlahová potreba predstavuje celkový súhrn zrážok, zásoby pôdnej vlahy a špecifickú doplnkovú závlahu.

Množstvo zrážok v našich vinohradnických oblastiach sa pohybuje priemerne od 220 do 330 mm za vegetačné obdobie. Potreba viniča pre jeho optimálny rast a produkciu sa pohybuje približne 3100 – 3400 m.ha. Vzniká tu vlahový deficit v rozsahu minimálne 60 až 120 mm za vegetačné obdobie. Zásadou však je, že je prevlaženie je omnoho škodlivejšie ako prípadný nedostatok vlahy.

Vybudovanie závlahy pre vinohrad je pomerne nákladná investícia. Treba preto vynaložiť najväčšie úsilie k jeho optimálnej prevádzke, a tým mohlo prísť k najrýchlejšej návratnosti nákladov.

Čím viac objektívnych  údajov má prevádzkovateľ viniča k dispozícii, tým sa mu uľahčí vytvorenie optimálnych podmienok pre dosaženie úspešného zberu.

3-3ad09eba71e137728e5d2c1d80229ca248ea25e8

 

Napíšte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *